Marketing consultant

Wat doet een Marketing Consultant?

Een marketing consultant is in de eerste plaats een kenniswerker. Die, door analyse, begrijpt wat klanten motiveert in hun koopgedrag en strategieën kan ontwikkelen om zakelijke doelen te realiseren.

Klanten verwarren vaak marketing consultants met agencies. Ze gaan er zo vaak van uit dat beiden hetzelfde doen maar dat ze bij het gemiddelde agency gewoon met meer zijn. Wrong! De twee zijn heel verschillend, al vervullen ze vaak complementaire functies. Als u weet welke messaging u wil gebruiken, zou u een agency inhuren om de tekst uit te schrijven, de ads te maken, de visuele componenten te ontwikkelen, etc… Logisch, want zij hebben dan ook een heel bataljon van art directors, copywriters, grafische designers die u helpen uw messaging op een engagerende manier naar buiten te brengen.

Een marketing consultant daarentegen is de persoon die u helpt bij het nemen van de juiste strategische beslissingen. Hoe u buiten de acquisitie omgaat met het beheer van uw bestaande klanten. De persoon die u helpt ontdekken hoe u met uw bestaand product en een andere messaging alsnog een nieuw klantsegment kan gaan bereiken. Een goede marketing consultant bekijkt het bestaande zakenmodel, analyseert het marktpotentieel en ontwikkelt met de bedrijfsdoelstellingen in het achterhoofd een strategie om de volgende grote stap te nemen.

U hebt een marketing consultant nodig indien:

  • U, uw zaak verder wil uitbouwen
  • U een strategisch marketingplan nodig heeft met zowel korte- als lange-termijn doelen
  • Het u niet duidelijk is welke KPI’s u nu moet meten om een wezenlijk verschil te maken
  • U, uw relatie & klantenbinding wil verbeteren
  • U nieuwe markten wil betreden of nieuwe klanten wil aantrekken

Een paar van de typische jobs die vaak worden uitbesteed aan marketing consultants:

  • Opportuniteiten detecteren om bestaande en nieuwe klanten (opnieuw) te benaderen
  • Marketing collateral, sociale kanalen, advertenties & media evalueren en bepalen in welke mate deze geschikt zijn om uw doelpubliek te bereiken en omzet te genereren
  • Branding oefeningen die u helpen bij het verder raffineren van de bedrijfsidentiteit zoals bepalen of deze in feite wel geschikt en herkenbaar is voor uw doelpubliek
  • Crisis management
  • Customer lifetime value maximaliseren door recurrent verkoopgedrag te stimuleren met nieuwe producten of eventuele service opportuniteiten

Zoals u ziet, er zijn een hoop verschillende taken waar een marketing consultant u in kan bijstaan, daarom is het handig goed te kijken met welke partij u in zee gaat.

OP ZOEK NAAR EEN MARKETING CONSULTANT VOOR UW ORGANISATIE?

Ik ben er steeds om u te helpen! Ontdek onze diensten, onze referenties en waarom u mij zou moeten engageren als uw marketing consultant contacteer ons voor een gratis consultatie.

Share this post